Ahad, 29 Januari 2012

sabar ema sabar okey. (takpenting so takyah bace la)

ema sentiasa di uji. ema tak sekuat yang semua orang fikir. ema penat. ema sakit hati. ema stress. Ya Allah. dugaan-Mu ini sangat berat buat ema. kenapa ema kena lalui semua ni? ema dah 20tahun. ema tau umur ema ni belum cukup matang lagi. tapi ema rasa umur begini dah boley buat keputusan sendiri. tapi ema tak. mak abah masih lagi kongkong hidup ema. ema tau mak ngan abah sayangkan ema. tapi kenapa sekarang ni abah dengan mak SANGAT MENGONGKONG ema?? ema penat sangat. ema sambung belajar dekat Giatmara tu sebab mak ngan abah yang suruh. ema apply kerja kerajaan pun sebab mak dengan abah yang suruh. semua jawatan yang ema isi tu semua pilihan mak dengan abah. ema ikut je semua arahan mak ngan abah. kalau ikutkan hati ema, ema nak kerja sendiri.

sementara nak tunggu result untuk sambung belajar lagi ema ingat nak kerja. ema dah try apply kat merata tempat. first ema try kat tutti frutti presint 15. pastu ema try dekat MPH alamanda. kerja dengan cikgu hamzah. kerja dekat sri kembangan. sume tak boley. last choice ema is GSC APJ. ni pun sebab ramai yang swoh ema kje je balik dekat situ.

ema berani kan diri untuk tanya mak. mak cakap "ko tak malu ke nak kje kat situ balik?" ema cakap la ema terpaksa sebab dah banyak tempat ema try tapi tak lekat. mak cakap "takpayah la.dok uma je."
ema nak kerja sebab taknak susahkan mak. ema nak topup susah. nak beli barang-barang (kehendak) ema sendiri pun susah. takkan la ema nak minta dekat mak je? so thats why la ema nak kerja. tapi mak tetap tak bagi. pasal topup tu mak cakap "mak boley topupkan". pasal shopping plak "tak cukup banyak lagi ke baju ko kat almari tu?" terus terang ema cakap. haah memang "banyak" pun. masalahnye sekarang baju-baju ema tu semua lengan pendek,seluar pun pendek. macam mana? mak, ema ni remaja tapi ema tak macam remaja lain. remaja lain semua berdikari. ema ni? terlalu dimanjakan. setiap hari duduk rumah macam bibik. ema tak kisah pun semua tu tapi yang ema kisah is setiap kali ema nak keluar dengan kawan-kawan mesti tak boley lama-lama. seminggu sekali je boley. macam mana tu? nak kaluar pun kena bawak bodyguard aka adeq ema si anep tu. klu takde anep memang ema tak boley keluar la jawabnye. mesti korang marah ema sebab ema merungut kan? well senang cite ema memang jahat. puas hati?

setiap hari duduk terperap kat rumah. makan tido makan tido je. kemas rumah. basuh pinggan mangkuk. basuh kain baju. sidai kain baju. lipat kain baju. sapu rumah. mop rumah. masak. bila ema buat emua tu bukan ade sesiapa pun kat umah ni yang hargai. ema tak kisah pun buat tu sume asalkan ade orang yang hargai nye. ni tak. ape yang mak ngan abah tau is cakap ema ni pemalas. hello ema buat kan semua kerja rumah yang mak yang abah suruh tu?? mak ngan abah memang tak pernah nampak pun semua tu kan? sebab ape? sebab bagi mak ngan abah abang-abang ema ni semua nya baik. diorang buat sepah ade plak orang pertikai? diorang keluar lepak sampai tengah-tengah malam ade tak orang peduli?? ema ni nak keluar sekejap pun tak boley. diorang tukar-tukar girlfriend ade orang amik tau?? bila ema couple dengan Encik K, semua orang marah. ema sememang nya jahat dimata semua orang kan?? ema ni sentiasa je nampak teruk. ema buat la ape pun. *TERUK dah memang sifat sanubari ema kot.

ema sabar ema. tak baik merungut kan? YA ALLAH ampunkanlah ema. ema tau ema tak sepatutnya merungut. ema harus bersyukur kan? sebab ema ade family yang sangat ambil berat dan sayangkan ema. tengok orang kat luar tu. ade yang takde family pun. ade yang dok merempat. ade yang lagi teruk dan dipandang hina oleh masyarakat kan? ema bersyukur ema. Allah uji hambanya dengan bermacam cara. dengan ujian-Nya tu membuktikan betapa Allah sayang pada kita kan??  sabar la.. ingat pesan sorang sahabat baik ema tu "Walau Sejahat Mana Pun Kita, Solat Jangan Tinggal".

P/S : ema sayang mak ngan abah ema.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan