Ahad, 19 Februari 2012

hari yang memuaskan hati.

hari ni ema ngan kakak Neena plan nak wat shushi and apam polkadot. ema dah lame mengidam nak buat shushi sendiri. kak Neena plak dah lame teringin nak belajar buat buat apam polkadot tu.. so kitorang pun gi la beli barang malam semalam. so hari ni kitorang fullfil la wish kitorang tu..

senarai barang shushi

  1. beras SUMO - RM 9.80 (1kg)
  2. nori/seaweed - RM25.90 (50piece)
  3. cuka TAMIN - RM 2
  4. timun - RM 1 (2batang)
  5. Smoke Sausage - RM5 (6piece)
  6. crab stick - RM 7.15
senarai barang apam polkadot
  1. tepung gandum
  2. gula halus
  3. telur
  4. baking powder
  5. ovellete
  6. esen vanilla
  7. pewarna
bahan untuk apam polkadot ema tak check plak harga barang tu..sorry..heee

plan kitorang tu start pukul 11 tengahari. mula dengan masak nasi shushi tu.sambil nak tunggu nasi tu masak dan disejukkan, ema ngan kak neena wat la apam polkadot tu dulu. settle wat apam polkadot kitorang kukus crab stick ngan sausage. potong timun panjang-panjang. pastu nasik yang disejukkan tu kitorang campur dengan cuka,garam dan gula. dah siap gaul kitorang pun gulung la shushi tu.

ini inti shushi. Timun, Sausage, Crab Stick.

cam ni la nak susun.

dah gulung kitorang potong kecik-kecik. dah potong makan la ape lagi..hadoi..ayat ema dah macam budak UPSR la plak..hahaha settle shushi ngan apam polkadot tibe-tibe terdetik plak kat hati kitorang nak wat cupcake coklat. so bahan dah memang ade kat uma ema tu. ape lagi. dengan segera kitorang buat..hahahaha tak dan nak tunggu dah ni..
dah susun kite gulung la.

hasil gulungan..heeee
pastu potong macam lemang.*erk*
P/S : abaikan lambang kt pinggan tu ye.tiada unsur politik disini.TQ.

planning kitorang tu diteruskan lagi wat cornflakes madu..hahaha sempat lagi seyh.. buat je la. sementara rajin ni..puas hati betol la dapat buat macam-macam hari ni. pakusu ema cakap "korang buat la uma ni jadi tempat experiment korang.kalau sedap boley wat bisnes nanti" erk? ni perli ke puji ni?? hahaha lantak la.. thanx to my kakak Neena sebab dah makbulkan hajat ema ni..thanx gak kat pakusu ngan makusu sebab sudi bagi tempat dan peralatan untuk kitorang wat experiment kitorang tu..hihihi

dah la ema taktau ape nak membebel lagi ni..alla korang bukan peduli pun ape yang ema tulis ni..panjang dah macam buku teks sejarah dah..hahahaha k la..assalamualaikum..

2 ulasan:

  1. allohhh...nak tengok jugak gambar hasilnyaaaa sushi tu ...
    huehuehuehueuuuu

    makan cicah dgn apa ? sos soya ? wasabi ? ada kah beli sekali ? hohoho...
    rajin lah awak awak ni ....
    >_< good sharing !

    BalasPadam
    Balasan
    1. gambar..sorry lmbt upload.. heeee
      bab cicah tu yang kelakar..ema lupe nk beli wasabi so i make my own pencicah..ema tumbuk cili padi pastu letak kicap cair..hahaha
      welcome..heeee

      Padam