Isnin, 24 Ogos 2015

Dear My Future Son/Daughter!

Assalamualaikum..Annyeonghaseyo yorobun..Whaddap!


Holla my cutie and awesome son/daughter..hey im writing this letter for u because of various reason..*wah!Dah macam wat essay masa zaman skola rendah dulu le plak..hahaha

Kehadapan *sebab "Future"* anak-anak Emak,

hehehe aceceh..hey serius ni..*muke serius* mak nak cakap ni..mak happy dapat korang..mak jugak rasa bertuah..sebab nye tak semua orang senang nak dapat anak oke..

Abah korang tu dah la encem, baik pulak tu..hihihi yeke? erm mak harap la.. Abah korang tu kan ketua keluarga so dah semesti nye dia yang bimbing keluarga kita dalam semua perkara..paling di UTAMAKAN semestinya la bab AGAMA..yang ni penting oke..sejahat mana atau sekejam mana sesorang itu jika agama nya mendahului segala perkara, insyaallah hidup terjamin..

Sayang, emak tak bagi korang main gedget bukan ape..sebabnye emak nak korang rasa main dan makan pasir, main masak-masak, main pondok-pondok, main cikgu-cikgu, main kejar-kejar, panjat pokok, mandi sungai, curi ayam jiran (eh yang ni JANGAN), buat senapang kayu, modified basikal dan sebagainye la..

Seronok tau tak.. Imaginasi kalian haruslah seluas imaginasi mak dulu.. Biar la sel-sel otak kalian tu berhubung.. hahaha dah macam iklan susu formula la plak.. kikiki

Ade fakta mengatakan, tidak elok biarkan bayi atau kanak-kanak bawah 12 Tahun main dengan gadjet ni.. Membantutkan perkembangan minda anak.. Fakta atau auta tu mak tak berapa nak sure sangat.. Maklum la mak ni belajar takat SPM je.. Apa yang mak pasti kalian takkan mati la kalau tak main gadjet ni.. Mak sendiri pertama kali pakai handphone masa umur 13 tahun.. Masa tu mak pakai Nokia 3310 je.. kebal woo handphone tu.. Baling kat anjing pun boleh mati la anjing tu.. hahahaha


Zaman yang semakin canggih ni bebudak kecik umo 6 tahun pun dah ade handphone sendiri. Siap pakai iPhone lagitu. Mak tau korang mesti cemburu tengok sepupu sepapat kalian main gadget. Kawan-kawan sekolah kalian dok study guna gadget. Its oke anakku. Diorang takkan jadi secerdik kalian. Percayalah.


Kawan-kawan mak majoriti kaya. Pakai handphone mahal canggih belajar sampai universiti tapi mak tengok diorang takde la cerdik mana. Putus cinta sikit dok menangis air mata darah bagai. Orang kurang cerdik je yang buat kerja mengong cenggitu. Hahahahaha


Anakku, kalian semua cantik dan kacak. Mak berbangga dapat kalian. Mak tau korang memang akan jadi se-ohsem mak ngan abah kalian ni.

Kalau kalian rasa mak dan abah korang ni tak sayang korang bermakna korang SILAP. Silap besar ! Memang la kami tak mewahkan hidup kalian dengan gadget tapi tu bukan alasan untuk korang rasa kami ni tak sayang korang. Ada kalanya korang jatuh tapi kami hanya tengok dan suruh korang bangun sendiri. Tu sebabnye kami nak kalian rasa korang boleh berdikari. Rasa ohsem macam yang mak pernah rasa dulu. Jatuh berdarah dan sakit. Tapi muka senyum dan boleh ketawa riang. Itu Super Ohsem oke anakku.


Lagi satu mak nak ingatkan kalian, jangan buat perkara yang tak elok kat orang lain. Minta izin kalau nak bawa anak orang lain keluar. Kalau detim tu, minta izin family kekasih korang tu dulu. Jemput die kat umah cara baik, then hantar die balik umah pun cara baik. Dah jemput anak orang kena hantar balik die kat depan umah. Jangan dok tinggal kat tepi jalan plak. Mak ngan abah tak ajar korang macam tu. MANNERS! 


Jangan buli kawan-kawan kat sekolah ! Hah! Korang pun jangan biarkan diri kalian dibuli kat sekolah. Kalau gaduh tu biar cara pahlawan sejati. 1 by 1. Satu lawan satu. Jangan gaduh pasal awek/pakwe plak! Kang korang yg mak tibai one by one kang. 


Jangan kurang ajar or biadap dengan guru/cikgu. Tak berkat ilmu yang korang belajar tu nanti. Enjoy belajar kat sekolah tu sebab nanti bila korang dah kerja baru korang sedar betapa seronoknye zaman persekolahan. Pesanan mak, jangan sesekali memandang rendah dekat mereka-mereka yang tak berpelajaran tinggi. 



Jangan cuba-cuba berkecimpung dalam arena DADAH ! Dilarang sama sekali. Dadah tu najis oke. Elok-elok kalian ni kacak cantik menawan terus jadi harem kebengongan. NO WAY ! Mak tak kisah lagi kalau kalian Vape on ke, Shisha-ing ke. Asalkan bukan dadah oke. Hisap or hidu gam pun NO WAY ! Sia-sia je mak hantar korang gi sekolah mahal-mahal tapi korang jadi bodoh gak sebab gam tu dah merosakkan sistem saraf dan sel-sel otak korang.



Oh ya. Mak baru teringat. Kenapa mak hantar korang kat sekolah cina & india. Sebabnya mak nak korang berkawan ngan semua bangsa. Mak nak korang power bahasa diorang so that korang tak boleh tertipu dengan mana-mana bangsa tu. Jangan sekali-kali korang bersifat perkauman oke. Mak tak suka sebab kitakan 1Malaysia. Sekolah rendah sekolah cina. Sekolah menengah sekolah india. Tadika Islam. Hah amacam? 
Tapi mak ngan abah korang la sedih. Sebab dah tentu-tentu mak ngan abah tak paham sepatah haram pun bahasa yang korang guna untuk berbual ngan satu sama lain. hahahaha



Hurm ni jelah dulu kot leteran mak untuk kalian. Nanti bila mak ade mende nak berleter lagi mak tambah la. hahahaha pape pun mak nak bagitau kalian is MAK IS AWESOME. Eh silap, MAK SAYANG KALIAN KETAT-KETAT DAN HEBAT-HEBAT !!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan