Isnin, 5 Mac 2012

kerja!

assalamualaikum. walaupun penat ngan sedikit stress, ema masih lagi boleh beri salam. hai semua.
ema ni baru je sampai uma. huh?? baru sampai uma? ema gi mane?
actually ema dah dapat kerja. first of all ema kena ucapkan syukur kepada Allah SWT sebab dah makbulkan doa ema. yela ema betul-betul dah bosan dok uma. ema nak sangat kumpul duit untuk beli Bumblebee.
yes Allah SWT sayang ema. Allah SWT dah makbulkan doa ema untuk dapat kerja. now jam uma ema ni dah pukul 11malam. ye ema baru je balik dari kerja ni. 

did i mention penat dan SEDIKIT STRESS?? yes ofcourse la penat. kerja kan? tapi why ema stress?? hurm sebabnye ema ni bukan robot yang boley terima semua arahan dan tugasan sekaligus. 

okey macam ni la. ema cerita satu-satu k? ema kerja kat kedai gambar. tapi its not only KEDAI GAMBAR! die sekali dengan CYBER CAFE! pergh macam-macam perkidmatan yang disediakan kat tempat kerja ema ni. pekerja die takde la ramai mane. bos sampai 3orang. staff bawahan ade la dalam 6 orang termasuk ema. 

okey habis bab berapa ramai pekerja kat situ ngan berapa orang bos. now ema nak bagitau pasal perkhidmatan yang disediakan.


  1. Penggunaan PC/Internet
  2. Printing Colour/Black & White
  3. Binding
  4. Laminate
  5. Fotostat
  6. Jual CD/DVD burn
  7. Jual Air/Aiskrim
  8. Print Gambar 4R/8R/etc
  9. Khidmat ambil gambar Passport/Visa/Umrah
  10. Khidmat re-print gambar melalui CD/Pendrive
  11. Khidmat edit gambar lama/kawin/birthday/etc
  12. Khidmat print gambar banner kawin/birthday/etc
  13. Khidmat ambil gambar keluarga
  14. Jual frame gambar
hah ambik sampai 14 perkidmatan kan? tempat ni beroperasi dari pukul 9pagi-10malam setiap hari. pedih weyh! ema kena belajar buat semua tu dalam masa SEHARI! ema ulang SEHARI! woi memang kerja gila la. ema ni dah la slow. bos boley plak ingat yang ema ni sopan santun. maksud die ema ni. SLOW! yes ema admit yang ema masa mula-mula nak biasakan diri memang SLOW! tapi bila dah biasa ema la orang yang laju buat kerja. ema sabar ema. tahan la untuk sebulan ni. if ema still tak boley nak selesakan diri kerja kat tempat tu ema boley la berhenti okey? tapi walau macam mane teruk sekalu pun dugaan kat situ ema WAJIB SABAR. ingat ema! BUMBLEBEE!! ya allah kalau bukan sebab ema nak beli Bumblebee, tu memang dah lame ema give up!


perjanjian ema dengan anep : Walau seteruk mana pun dugaan yang kita hadapi, jangan sesekali cerita dekat mak atau abah! yes! ema anda mesti berani selesaikan masalah anda sendiri!

alla ema cuba la bertahan untuk sebulan ni! EMA MESTI BOLEH BUAT PUNYA LAH!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan