Sabtu, 6 Oktober 2012

sad week!

jumaat lepas (5/10/2012) ema baru je kematian anak kucing ema..sampai bila-bila ema akan salahkan diri ema..sebab nye ema la punca "bachik" mati..die jatuh dari tingkat 10 ke tingkat 1..pagi tu ema lepaskan kucing-kucing ema tu main kat dapur..mula-mula bising gile dorang main..ema plak layan tengok tv kat ruang tamu..tengah syok-syok tengok tv, tibe-tibe ema rasa cam senyap semacam je kat dapur tu..bila ema gi dapur ema tengok anak kucing ema tinggal 2 ekor je..puas ema cari lagi sekor tu tapi tak jumpe..ema tak fikir la yang si kecik tu akan menerjunkan dirinya..ema cari satu rumah..tapi still tak jumpe..ema nekad nak intai ke bawah..ema nampak de something warne oren kat bawah..terkejut gile ema..terkedu sekejap..pastu ema dah tak fikir ape terus je turun bawah..time tu tangan ema dah menggeletar dah..sampai je kat tingkat 1 ema terus terduduk kat dapur orang kat tingkat 1 tu..sumpah sedih gile! "bachik" dah tak bergerak..die terbaring macam die tengah tidur je..takde darah langsung..keadaan die sangat bersih..air mata ema tak berhenti-henti keluar..kesian gile dekat "bachik"..die baru 2bulan..masih kecik lagi..ema nak amik mayat die tapi tangan ema tak sampai..kawasan dapur tu ade grill yang berkunci..so memang tak boleh nak masuk..ema naik ke uma untuk call mak..ema dengan tersedu-sedu nye bagi tau kat mak..tapi mak ema plak marah ema..mak cakap "dah la! kalau dah mati tu nak wat cam ne? dah sampai masanye..yang ko nangis beriya ni kenape?!" gile ema tak nangis? ema yang jage kucing-kucing tu dari dieorang lahir lagi..makan minum dieorang ema yang bagi..berak dieorang ema yang bersihkan..Allah SWT je yang tau pe yang ema rasa time tu..ema turun bawah balik dengan bawak hanger..ema nak amik mayat "bachik"..kalau boley ema sendiri nak tanam mayat die tu..ema tak peduli! sampai je kat bawah ema try tarik mayat "bachik" guna hanger tu tapi tetap tak sampai..saiz hanger tu bukan saiz yang untuk baju tapi untuk cadar..ema dengar bunyi orang masak kat dapur tu so ema ingat nak tumpang amik mayat "bachik" kat dapur orang tu je..so ema pun ketuk la pintu uma makcik tu..lame gile ema ketuk tapi takde sorang pun yang bukak..alik-alik jiran makcik tu yang bukak..jiran makcik tu kate uma tu memang ade orang..die suruh ema bunyikan loceng basikal uma makcik tu..beberape minit lepas tu baru makcik tu bukak pintu..tapi makcik tu tak bagi ema masuk..alasannye sebab suami die takde kat uma..ema siap nangis merayu-rayu kat makcik tu..tapi makcik tu tetap tak bagi gak..makcik tu cakap dapur uma die berkunci..tingkap bilik die pun berkunci..so memang tak boleh masuk..ema tak bodoh sangat..mane ade orang kunci grill tingkap bilik? klu ye pun kunci, kunci tu boley bukak dari dalam uma..buat nye ade kebakaran, nak keluar macam mane kan?? takpe la ema paham makcik tu risau ema nak mencuri ke hape..takpe la..dengan sedih ema balik uma..ema call mak lagi..mak cakap "takpe la kalau dah makcik tu tak bagi masuk..nak wat cam ne kan..pandai-pandai la makcik tu bersihkan bangkai tu nanti..kite nak bersihkan die tak bagi"..dalam kul 12.30 tghari tu ema turun bawah balik ..ema tak kire ema nak gak amik mayat "bachik" tu..ema rasa bersalah sangat..ema tak boleh biarkan mayat bachik kat situ je..kang ade semut or ulat makan kang? kesian bachik sejuk kat simen tu..kali ni ema bawah batang mop..tak tau la sampai ke tak nak amik mayat "bachik" tu nanti? bile ema sampai kat bawah, mayat "bachik" dah hilang..ema ketuk uma makcik tadi tu lagi..tapi kali ni makcik tu langsung taknak bukak pintu..kakak Neena (cousin ema) cakap maybe cleaner dah amik kot..ema pun naik la uma..tak lame pastu kak Neena call ema..die kate die jumpe cleaner tadi..cleaner dah tolong tanam kan "bachik"..alhamdulillah..ema lega sikit bila kak Neena cakap macam tu..

Bachik, Salim(tengah), Harun(tompok hitam)

kucing oren yang tidur kat dalam bekas biru tu la Bachik
malam tu ema tak boley nak tidur..perasaan seba salah tu masih ade..kalau la ema tak biarkan dieorang main kat dapur tu tanpa ema awasi, mende ni takkan jadi.."bachik" mesti masih hidup..Ya Allah cuai nye ema..Suri (mak Harun,Salim,Bachik), Harun, Salim dan Mike, ema minta maaf tau..ema betul-betul tak sengaja..kesian korang dah hilang sorang kawan bergurau..


okey on 6/10/2012 pagi plak ema terbangun dari tidur sebab dapat call daripada Kak Mira (kawan giatmara)..kak mira cakap yang Fizul dah meninggal dunia..Ya Allah..biar betul?? kak mira kate fizul excident..kali ni fizul betul-betul excident dan meninggal dunia? sebelum ni fizul dah kerap sangat excident..masa die excident sebelum ni die siap boley bergurau lagi pasal mati..Ya Allah Hafizul Syafiq! sekarang Allah SWT betul-betul dah makbulkan doa kau..Fizul kau memang seorang kawan yang baik.. walaupun kadang-kadang tu kau agak nakal..ema mesti akan rindu kau Fizul..ye ema tau, kite takde la rapat macam adik-beradik or best friend..tapi kite pernah berkerjasama masa kat Giatmara Putrajaya selama 6 bulan..kite pernah bergelak ketawa sama-sama..buli junior sama-sama..kena denda sama-sama..lepas abis belajar kat giatmara masing-masing wat hal sendiri..lagi-lagi ema..ema dah jarang contact dengan korang sume..Fizul ema minta maaf banyak-banyak, mana la tau ema ade wat salah atau menyinggung perasaan kau sebelum ni Fizul? walau ape pun ema dah maafkan kesalahan kau sebelum ni..ema dah halalkan segala hutang kau..ema doakan kau tenang dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Insyaallah..Amin..

Giatmara Putrajaya Batch 6
Hafizul Syafiq
ingat tak masa ni kita tengah jawab exam same-same.ko dan aku!
tido memang hobi korang kan?

kawan baik ko si Bob.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan