Isnin, 9 Februari 2015

Sunway Lagoon dekat je dengan Sunway Pyramid.

Assalamualaikum.. annyeonghaseyo.. ni hao.. holla.. hey ho.. sapp.. Whaddap!


hahahaha tajuk post ema kali ni saje je nak mengundang stalker dan hater dan keyboard warrior dan semua. Nampak tak berapa banyak "dan" nye ema taip ni? tu saje gak tu mengundang kemarahan. kehkehkeh.. #JanganSeriusSangat #EmaBergurau


Tapi kan seperti yang ramai sedia maklum, memang Sunway Lagoon ni sebelah Sunway Pyramid pun kan? Bersebelahan jugak la dengan Sunway Universiti. Owh ade juga ke yang tak tau? Sorry. So now yang tak tau tu, dah tau la kan? hahahaha yela yela name pun Sunway, opcoz la satu company.. *pokerface*



Okey. Stick to the tittle. Ema sebenarnye nak share pasal Ema gi Sunway Lagoon je. Hahaha ini kali ke-3 Ema melepak kat Sunway Lagoon ni. Serius talk! Sunway Lagoon memang AWESOME! Deabak Jjang! hahaha *Setakat yang Ema tau dan pernah pergi je la*  (Kat Malaysia ada banyak lagi waterpark or water theme park or amusement park, Gambang Perak, Desa Water Park, etc)


SL = Sunway Lagoon




Kat SL ni terbahagi kepada 5 bahagian (WaterPark, AmusementPark, WildlifePark, ExtremePark, ScreamPark). Walaupun SL ada 5park, we all boleh je main semua eh silap 80% park yang ada ni. Kenapa 80% je? Mana lagi 20% ? hah ni yang Ema nak share ni. Korang dah bayar tiket masuk tu, korang boleh try kebanyakan permainan yang ada cuma ade berberapa permainan yang kalau korang nak try, korang kena buat pembayaran tambahan. Antara permainan yang korang kena bayar lain adalah Bungee Jumping - RM 130 per person (RM 75 per person for MyKad holder), G-Force X - RM 60 per person (RM 30 per person for MyKad holder), Go-Kart - DoubleSeater(RM 25 per ride) SingleSeater(RM 20 per ride). Ni je yang korang kena tambah bayar kat kaunter khas dorang. Yang lain dah termasuk dalam bracelet korang bayar masa nak masuk SL tu. Eh hah cakap pasal harga tiket ni, untuk pemegang MyKad tiket masuk nye ade diskaun ye. RM 90 seorang dewasa. Harga asal RM120 seorang. Nampak tak bezanya tu? Lagi satu yang best adalah SL juga ade wat promo Quack-Tastic-Tuesday RM 40. Tapi promotion ni untuk tarikh-tarikh yang dipilih sahaja. Nak tau korang kena bukak website Sunway Lagoon (<---Klik je kat nama Sunway Lagoon tu). owh ni harga sebelum ni.. Untuk tahun 2015 harga dah naik. Agak mahal.

New Price 2015 !



Quack-Tastic Tuesday !


Hanya boleh dibeli secara ONLINE SAHAJA ! *Dulu beli kat kaunter je*


owh haah la. Ade promotion untuk senior citizen Warga Emas berumur 60 tahun keatas.

Is it cool? hehehe
okey. Done la ema punye promo tu.. hahahahaha Kalau korang nak tau lebih lanjut lagi pasal promotion yang SL buat ni korang gi je la usha website SL sendiri.. Serius SL selalu update.. Tak pun korang Likes je FB page SL..


Now lets start my journey.. 

...


Planning journey kali ni kitorang pergi 4 orang, Ema, Anep, Nazrin (Yen), dengan Luqman. Anep nak bawak kawan die yang 2 orang tu sebab diorang tak pernah pergi lagi SL.. Pagi dalam pukul 9.30 pagi kitorang berkumpul then bertolak gi Petaling Jaya.. Seriustalk ema tak ingat jalan.. Ema follow signboard ngan waze je..sesat sampai Sunway University hahahaha kena pusing balik lalu Sunway Medical baru jumpe Sunway Lagoon..



Hah! Lupe nak cakap, Ema just sarapan roti dengan 100 plus je.. Jangan sarapan dengan makanan berat takot kang ade yang muntah.. Masa first time ema gi SL, Anep sarapan nasi goreng or nasi lemak sebelum gerak tu, pastu sampai kat SL die dah start rasa tak sedap badan.. Nak muntah la, pening la, sesak nafas la.. So the second time ema gi SL ema just sarapan roti.. Nothing happen.. So kali ni ema nak make sure Anep dan yang lain sarapan roti ngan 100 plus je.. Tenaga memang nak pakai banyak oke.. Yela nak berenang, panjat tangga, jalan-jalan, jerit dan macam-macam lagi..








Sampai je kat bangunan kepala singa ni, kitorang pilih untuk parking kereta kat dalam Sunway Pyramid.. Selamat.. Tak kena hujan.. Guna aja touch n go so tak payah nak beratur bayar tiket parking.. Dari pagi tu sampai pukul 7 lebih kena RM 8 je tak silap.. hehehe nasib baik murah.. kat luar RM 13 untuk sehari tak silap.. Berpanas berhujan la my chenta hati Haunter Si Kelisa biru.. Sebab ema sayang Haunter la, ema parking kat dalam Sunway Pyramid.. Dekat je ngan SL tu.. Dont worry la.. Menapak la sikit tapi dalam aircond kate ko.. hahaha follow je signboard tu.. Pintu masuk SL dekat je dengan TEXAS CHICKEN..  Beli tiket, pakai kat tangan (Yela tiket die berbentuk gelang tangan).. Lepas tu Top Up duit dalam gelang tu.. Kenapa topup duit dalam gelang?? Sebab nye urusan jual beli, sewa barang atau peralatan kena guna gelang tu.. Means no CASH.. so takde la masalah hilang duit ke hape.. Tiket Luqman ngan Yenn RM60 seorang.. Mesti korang terkejut apahal murah? Actually mcm ni, masa kitorang nak beratur beli tiket tu datang la sepasang orang cina ni offer kitorg beli tiket ngn dorang.. Dorang pakai promotion For Digi User buy 2 tiket for RM 240 and get 2 tiket free..  RM 240 bahagi la dengan 4 tiket so sorang kena bayar RM 60 la.."Ini tidak adil tidak adil bagiku".. hahaha tu Yuna yang cakap.. Itu kan lagu tu.. kikiki

Sila ignore muke selebet ema tu.. hahaha fokus on
chinese couple tu ngn si Luqman(topi&kacamata hitam) & Yenn.



Eh eh eh rilex.. Jangan nak marah sangat.. Lantak la.. Atleast Yenn ngan Luqman dapat la gak diskaun tiket.. Anggap je la kitorang baik hati buat amal jariah.. hehehehe Ema ngan Anep nye tiket RM 90 seorang.. Dah masuk, posing-posing amik gambar dulu.. Sementara tak sunburn dan tak basah lencun.. 






Loker RM40 boleh letak 5-6 beg sekolah. Multiple time usage.





Tak ramai pun orang lagi time ni.. Best la.. SL NI KAMI YANG PUNYA.. hahahaha gi cari loker nak letak barang-barang.. ade 2 zone loker.. Satu dekat ngan kedai cenderamata & Subway, Marry Brown.. Satu lagi dengan dengan Surf Beach & BurgerKing.. Kami pilih yang dekat dengan Surf Beach.. dah letak barang, jom gerak g main ATV jom.. pakai elbow pad ngan helmet for safety.. safety first.. Selfie later.. hahahaha


Muke poyo sebelum main ATV.



Ema merempit dengan ATV bertayar 4.. Seronok baq hang.. Ema lead then follow by Yenn, Luqman and the last person was Anep.. hahaha diorang ni name je lelaki tapi poyo je lebih.. membebel macam perempuan.. kate ATV ni tak pickup la.. Tak full throttle la.. ceh!




Lepas ATV ape plak nak main ek? hurm otak ema dok membebel suruh main air.. vuvuzela macam memanggil-manggil je.. hahaha salin baju then lets get wet! apa yang kelakau bagi ema adalah dok berjanggut tunggu kaum-kaum adam yang bertiga tu salin baju.. si Luqman tu siap pakai sunblock tau.. ema sendiri tak pakai sunblock.. hahahahaha lawak seyh..sementara tunggu dorang tu salin baju ema sempat la berendam sekejap kat surf beach tu.. dah basah keringkan badan kat kipas besar tu.. hahaha



Selfie dulu.. Surf Beach.



menapak la gi kat waterpark.. Anep ajak basahkan badan dulu dekat Waterplexx 5D.. kat sini korang boleh la rasa tengok wayang macam real.. Ular kejar korang, ketam nak kepit muka korang, air terpercik-percik.. Memang best la sebab korang memang akan rasa macam real la kerusi die gerak-gerak.. Ema sarankan korang duduk seat depan sekali.. hehehe owh lupe nak bagitau, dalam ni sejuk gile.. hahaha alkisah dalam waterplexx ni si Luqman yang paling kelakau sekali.. Menjerit macam perempuan.. Siap tutup-tutup muka lagi.. Ceh!






Lepas dah basahkan badan, now kita main air betul-betul.. Layan Congo Challenge.. main gelongsor air dengan karpet biru.. hahaha yang ni ema taknak main.. sebab sebelum ni main mesti sakit pinggang, tergeliat tengkuk.. hahaha maklum la faktor usia.. acehh.. bajet macam ema ni warga emas plak.. kikiki Seriusly ema memang teruk bab main mainan ni.. Fail! hahaha tapi ema main gak seround.. dah bayar mahal kan.. hehehe







Now its time for my favorite games ever!! VUVUZELA VUVUZELA Sunway Lagoon Vuvuzela.. hehehehe yeay!! Tapi sebelum happy mesti kena bersusah-susah dulu.. i mean panjat tangga yang gile tinggi tu.. dah macam kat Batu Caves je ema rasa.. hahaha serius ema dah lama tak bersukan.. stamina memang terok la kan.. somput dado den ni haaa.. demi mu vuvuzela, ema gagahkan diri gak.. hahahaha weeeehhooooo!! nasib baik boleh main walaupun kitorang 4 orang je, sebelum ni minimum mesti 5 orang..klu tak cukup orang nanti dorang campur je ngan sesape yang nak main.. Yes! Ini pun si Luqman dan Yenn menjerit macam hape.. hahahaha faham.. their first time try.. vuvuzela wajib main banyak kali.. Jom main sekali lagi.. Panjat lagi tangga.. owh kali ni kitorang de ahli tambahan.. Ade awek arab ni nak main, tapi die sorang so staff SL tu suruh die join kitorang.. Kitorang oke je..Tapi awek tu la kesian, segan la ngan kitorang ni..





Next, lets go play with the "pelampung 8".. hahahaha main African Phyton ngan Cameroon Climb..best gak main ni.. tapi tak leh lawan vuvuzela.. Vuvuzela Win! hahaha dah puas main, perut keroncong lapau.. ape lagi, jom la recharge tenaga.. Makan dulu.. Naga-naga 3 ekor tu (Anep, Yenn & Luqman) nak makan nasi.. so kitorang pilih Marrybrown.. Set Nasi Putih, Papadom, Acar Sayur, Sambal, Seketul Ayam Goreng dan Air berharga RM15 ni pilihan 3 sekawan tu.. Ema plak makan burger ayam crispy, kentang goreng dengan air berharga rm16.50..



what Zambezi River looks like.

hahaha nampak tak duyung tu? acehhh!! 
Victoria Falls.
Bawah Giant Tipping Bucket.

Sebelum air dalam tempayan tu melimpah.


dah kenyang makan, jom sambung pengembaraan.. hahaha main air balik..berenang ikot je laluan Zambezi River tu.. main air terjun Victoria Falls.. Pastu tunggu air melimpah kat Giant Tipping Bucket.. hahaha yang ni kalau time hari cuti memang ramai orang dok tunggu bawah tempayan tu.. acah acah la konon kalau kena air yang melimpah tu boleh bawak tuah la.. hahahahaha khurafat doe.. tapi best sebab air die kuat.. rasa terpukul gak la.. wah! bahasa ko ema.. "terpukul".. hahaha dah alang-alang main la kat Wave Pool ni.. kat sini wave die tak sekuat wave kat surf beach..

Magic carp (Pokemon).. hahahaha
Underwater 1. Fail!
Underwater 2. Nice!
Ema nak jugak underwater pose. FAIL !!




Dah puas jadi ikan, tengok jam dah pukul 2. Hurm nak gi rumah hantu pukul 2.45 tapi tak boleh masuk basah-basah.. Nak salin baju macam buang masa je.. So lets make it dry in natural way.. Jalan-jalan kat Wildlife Park..Tengok haiwan-haiwan.. Sebelum ni ema tak masuk pun wildlife park ni sebab rasa macam tak best je.. Kali ni jom je la try, lagipun banyak games yang under maintenance macam Tomahawk, Scream Coaster & Pirate's Revenge.. dah la Tomahawk tu salah satu favorite ema.. huhuhu




Satu satu nye gambar haiwan yang ema suke. White Lion.



"eh ade awek cun la kat sana tu!" pekik jejaka jejaka poyo ni.



Dah puas tengok haiwan liar, jom main amusement park.. Start with Wagon Wheel.. yang ni macam eyes on Malaysia tu.. atau ade orang panggil roda ferris.. boleh la nampak separuh SL ni.. cun.. Next, Vultures.. yang ni mainan bebudak tapi best je.. naik burung dinosaur.. Then main Butch Cassidy Trail (Kasut Cowboy) pusing-pusing dengan lajunye, Colorado Splash  ni plak macam Camoroon climb je lebih kurang, then main  Grand Canyon River Rapids yang ni konon macam korang redah arus deras la konon hehehe..basah gak la sikit..



Twins take action.. hahaha

Muke kanak-kanak riang.

Anda bersalah kerana kentut semasa main River Rapids.hahaha



Agak-agak dah kering tu jom gi rumah hantu. Alamak! tak pakai kasut la plak.. Syarat rumah hantu kena pakai kasut/seliper.. huhuhu kena la menapak gi ambil seliper.. sebelum tu sempat lagi makan aiskrim.. hehehe maklum la perut-perut naga 3 ekor tu dh start geli-geli nak makan snack.. caaiiiitt..








Lepas dah dengar penerangan sebelum masuk rumah hantu, NO CAMERA ARE ALLOWED.. huhuhu sedih.. so takde la gambar dengan para hantu dan zombie.. hahaha masa first time ema masuk rumah hantu tak takut pun.. just masa kat zone jambtan 3D tu je ema pening pastu jatuh.. now dah kali ke-3, so memang tak takut langsung la cite nye.. siap boleh jalan slow-slow tengok karya make up hantu dan zombie.. serius sebenarnye diorang ni kacak dan cantik kot.. Ema tak tipu.. Rambut pacak-pacak bai.. pontianak rambut rebonding.. "guna jari pun boleh".. iklan rambut gitu.. Sorry la kat para hantu dan zombie sebab kalian tidak berjaya buat ema jerit ketakutan.. korang hanya berjaya buat ema rasa kagum dengan make up dan bunyi suara zombie.. gile hebat! ema try tiru bunyi tu, tak jadi woo.. how u guys do it?? SALUTE.. i know korang mesti bengang je kan? ema boleh bantai gelakgelak masa korang sergah ema.. paling WIN adalah Chainsaw Killer.. yang ni memang ema takut gile.. ni je berjaya buat ema jerit.. hahahaha nice job! sebab nye ema cuak kot kalau la terkena gergaji tu kat ema, alamatnye turun la duit hantaran ema nanti.. huhuhu CEH!!! kuang asam punye ema.. hahahaha




Takut la konon.. caiiittt!




owh lupe bagitau, Ema Anep berpecah dengan Luqman dan Yenn.. Diorang lead utk group diorang selepas kitorang.. ema ngan Anep plak last person utk group kitorang..bila ema ngan Anep dah keluar dari rumah hantu tu, kitorang tunggu je si Luqman ngan Yenn kat depan pintu keluar tu.. Camera rolling.. hahahahaha memang kelakar la cerita die.. Luqman menjerit siap pegang Yenn.. acah acah suuwwwiiiiitt gitu.. lawak lawak..




Don't Go Into The Light. hahaha




Scream Park Done! Next jom main air balik jom.. hehehe vuvuzela again n again.. pelampung 8 lagi.. tikar biru lagi.. eh ombak kat Surf Beach dah on la.. bapak besar ombak die doe! best! ape lagi? moh le kite.. hehehe ema ingat ema pandai berenang, rupanya hampeh! ko dah gemok la ema.. tak larat nak kayuh kaki.. hahahahaha last-last kena tiup dek ombak tu.. terkapai-kapai ema dibuatnye.. hahahaha  Setiap kali ombak tu nak datang, korang akan dengar bunyi siren / semboyan dulu.. pastu baru ombak keluar.. gile tinggi kot.. macam real.. terdampar ke tepi gak la ema dibuatnye.. hahahaha 3-4 kali gak ema main ombak tu.. Anep, Yenn ngan Luqman dapat main ombak tu 2 kali je sebab nye dorang leka berborak sambil merokok kat zon merokok tu..penat lawan ombak tu baq hang.. hahaha hope la boleh kurus lepas ni.. cis angan-angan ko ema..kikikiki (^_^)Y





Requested Pose by Luqman.




owh masa main ombak ema tak dapat nak ambil gambar.. sebabnye SJ4000 nye bateri dah low so tengah charge.. huhuhuhu sedih ni.. ombak tu keluar untuk jangka masa tertentu sahaja.. so dah habis ombak kitorang berenang biasa-biasa je.. ramai gak yang dah start naik darat.. salin baju.. ema nak berenang puas-puas.. Anep n the gang plak boleh plak lumba renang.. teruja gak la ema tengok.. yela tak sangka Anep pandai berenang.. Die menang plak.. hahahahaa tapi menang tak dapat pape pun.. dapat penat je la kot.. hahahaha




Terowong pening. hahaha




Ema naik salin baju dulu.. maklum la PEREMPUAN.. kan lambat nak mandi salin baju pe suma.. bape lapis plak baju perempuan kan.. hahahaha ingat lepas salin baju terus nak gerak naik jambatan gantung lepas tu terus keluar dari SL la, sekali nampak tempat memanah plak.. Macam best je.. Bila tanya kena bayar ke kalau nak main ni, nasib baik tak payah bayar.. Jom jadi Katniss Everdeen..hahahaha first time kot ema pegang busur panah ni.. sakit gak la bila tali tu kena lengan ema walaupun ema pakai varsity tebal.. lupe nak ambil gambar masa main archery ni.. sorry..




Penat.



Jadi Katniss Everdeen sudah, jom jadi drifter plak.. main go kart.. yang ni korang kena bayar lain.. RM20 untuk satu kereta sorang.. RM25 untuk satu kereta 2orang..Yenn ngn Luqman main 1 kereta sorang.. ema ngan anep main 1kereta 2orang..Anep yang drive.. ema dok belakang je..hehehe best.. go kart ema ngan anep laju gile.. hahaha kena tinggal Luqman ngn Yenn..  Dah puas bagi diorang makan asap, jom la gerak.. panjat tangga tinggi lagi.. huhuhu nak tercabut dah kaki ema..





hahahaha Yenn sampai cramp-cramp la kaki die.. lawak kot..cantik pemandangan dari atas jambatan ni.. huhuhu dah lama teringin nak try Flying Fox, Bungee Jumping ngn G Force X die.. tak dapat gak try kali ni.. i will try that one day..




Weehhoooo penat berbaloi.

canti ke idok?




eh jangan nak terus balik la.. kitorang singgah kaunter tiket balik, nak claim baki duit yang kitorang reload masa masuk pagi tadi tu.. ema nye baki ada la dalam RM29.50.. dah dapat duit baru boleh balik.. hehehe sebelum balik kena singgah makan dulu.. naga lapar.. kang terbakar plak Haunter ema tu.. bila naga dah kenyang die tidur kan? hehehe dah makan, jalan-jalan dalam Sunway Pyramid dulu.. cuci cuci mata.. Anep ngan Luqman sempat la shopping seluar kat Factorie.. Cun gak seluar yang doarang beli tu.. Ema plak beli cermin mata hitam..




Claim duit baki.. hehehe






Mata ema dah kecik.. Sebelum mata ema semakin kecil jom la pulang.. dah la ema yang drive.. kuang asam kan jejaka-jejaka 3 orang ni.. masing-masing ade lesen kereta tapi takde sorang pun nak jadi gentleman meng-offer diri nak drive balik.. huhuhu takpe la.. ema pun tak suke orang lain drive my baby Haunter ni..


Muke masing-masing minta penampor..





Tak pakai tiket.. Pakai Touch N Go sahaja.. hehehe bajet la ko ema.. Berapa la kena ni nanti.. kalau la kat dalam kad tu tak cukup, memang diorang kena la angkatkan palang tu nanti.. hahahaha Nasib baik kena RM8 je.. wow! murah la.. Kalau Parking kat KL dari pagi sampai petang mau kena RM20..







P/S : Terima kasih banyak-banyak pada Aiman Mantoi sebab sudi bagi kitorang pinjam pakai kamera SJ4000 dia ni..Gambar dalam air la ape sume yang korang tengok ni adalah hasil daripada kamera Sj400  tu la.. gempak kan? Ema sangat puas hati..Ema memang dah lama nak beli kamera ni.. In sya Allah ada rezeki lebih dalam masa terdekat ni memang ema nak beli satu set..Ema suka sangat-sangat-sangat-sangat.. hahaha Sorry gak kat Luqman dan Yenn if sepanjang hari kita lepak kat SL ngan SP ni ema ada buat korang terasa hati dengan kata-kata atau perbuatan ema.. sorry k.. Halalkan segala hutang ema (kalau ada) kat korang.. Thanx A Lot For The Day.. Ema enjoy gile..Thanx la untuk semua yang terlibat.. hehehe


Terima kasih juga untuk kalian yang sudi baca tulisan merapu ema ni.. hehehe hope dapat share info untuk korang sikit sebanyak.. Peace yaww..







1 ulasan: